O inițiativă USR

De ce o lege a mirosurilor

Legea acoperă un vid legislativ din Legea Calității Aerului, fiind menită să rezolve situații în care, deși mirosurile puternice afectează sănătatea oamenilor, analizele chimice arată că poluarea este prevăzută în limitele legale.

Legea a fost adoptată tacit de Senat. Următorul pas este adoptarea în Camera Deputaților, dar coaliția PSD-ALDE întârzie punerea pe ordinea de zi.

Ce dorim?

Punerea de urgență a legii pe ordinea de zi a Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic a Camerei Deputaților.

În ianuarie 2017, filiala Timișoara a Uniunii Salvați România a propus parlamentarilor partidului inițierea unei proiect legislativ privind monitorizarea și măsurarea mirosurilor. Ideea a venit ca necesitate din cauza efectelor mirosului rezultat de pe urma unor activități economice asupra locuitorilor din oraș și din județ, dar și ca răspuns la poziția Gărzii de Mediu: „În România nu avem legislație pentru mirosuri”.

Munca de documentare a membrilor USR Timișoara a fost preluată de parlamentarii Allen Coliban și Cornel Zainea, care au inițiat dezbateri publice cu toți factorii implicați și au demarat elaborarea legii, împreună cu Ministerul Mediului. Legea a fost dezbătută în Comisia pentru Mediu din Senat și a trecut tacit în 2019.

Legea Mirosurilor este un instrument mult așteptat de către cetățenii din toată țara, oameni ajunși în situația în care nu pot deschide ferestrele, nu pot ieși în parcuri, nu pot beneficia de dreptul fundamental la aer curat, din cauza poluării olfactive generată de activitatea unor operatori industriali, ferme zootehnice sau gropi de gunoi, amplasate în proximitatea zonelor rezidențiale.

De exemplu, locuitorii din nord-vestului Bucureștiului sunt grav afectați de poluarea cu hidrogen sulfurat de la groapa de gunoi din zonă. Cetățenii au depus mii de sesizări, statul i-a ignorat sau le-a răspuns laconic, fără să ia însă nicio măsură. Zeci de mii de cetățeni ajung să se confrunte zilnic cu mirosuri insuportabile, acestea devenind sursa unor grave probleme de sănătate.

Poluarea olfactivă este asociată cu afecțiuni neurodegenerative ca Alzheimer și cu afectarea bulbului olfactiv la copii, așa cum arată studiile medicale mai noi.

Când funcționează Legea Mirosurilor:

  • Deseori se percep mirosurile și în cazul concentrațiilor foarte reduse de substanță, care se încadrează în pragurile limită prevăzute în legislația privind calitatea aerului.
  • Deseori nu este posibilă dovada existenței mirosurilor, cu metodele fizico-chimice utilizate în cazul măsurării calității aerului.

Cum funcționează Legea Mirosurilor:

  • Operatorii economici care generează mirosuri vor fi obligați de lege să ia toate măsurile referitoare la prevenirea şi reducerea disconfortului olfactiv, astfel încât să nu afecteze sănătatea populației şi mediul în întregul său.

 Singura soluție rămâne adoptarea unei legi care să reglementeze poluarea olfactivă, indiferent de sursă. 

Chiar în această clipă, locuitori de toate vârstele, din toată țara, respiră un aer viciat.

Cornel Zainea
Deputat USR

Inițiatori

Allen Coliban

Senator USR

Membru în Comisia pentru Mediu

Cornel Zainea

Deputat USR

Membru în Comisia pentru Mediu și Echilibru Ecologic

Back To Top